Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Szakmai gyakorlat dokumentumai - Kereskedelem és Markating szak

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az oldalon található dokumentumok a Neumann János Egyetem jogelődjénél kerültek bevezetésre, melyek a mai napig érvényesek, ezért változatlan formában találhatóak meg.Szakmai gyakorlat - tájékoztató - Alapképzés nappali, levelező és távoktatás tagozaton

A gyakorlat célja, hogy a hallgatók a fogadó vállalat munkatársai mellett foglalkoztatva megismerjék a gyakorlati hellyel összefüggő lényegi szakmai és gazdasági tevékenységet, valamint a szakirányhoz kapcsolódó különböző szintű vezetői munka gyakorlati kérdéseit, betekintést kapjanak a különböző munkaterületek vezetési és irányítási feladataiba, és aktívan vegyenek részt az adott terület munkájában.

A szakmai gyakorlat két részből áll: évközi (nappali tagozaton 3*40 óra, levelező és távoktatás tagozaton 3*6 óra) és féléves (600 óra) szakmai gyakorlatból. Az évközi szakmai gyakorlatok szaklaborban, míg a féléves gyakorlat külső gazdálkodó szervezetnél töltendő le.

Évközi szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat célja, hogy Ön a főiskolai tanulmányai alatt megtanultakat a gyakorlatban is megfigyelhesse, ezáltal a diploma megszerzésekor Ön nemcsak elméleti tudással, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezik már. Ez fontos, mert a leendő munkáltatójuk szívesebben alkalmaz olyan munkatársakat, akik frissdiplomásként már szakmai jártassággal is rendelkeznek, így lerövidül a betanítási idő, és az új munkatárs hamarabb hoz „hasznot" a vállalat számára. Követelmény a félév végi aláírás megszerzése.

Féléves szakmai gyakorlat (15 hét 600 óra)

A tanulmányok végén, az összes tanulmányi kredit megszerzését követően kezdhetik meg a hallgatók. A gyakorló helyet célszerű a diplomadolgozat témájához kapcsolódva megválasztani. Külföldön és belföldön egyaránt teljesíthető a gyakorlat. A hallgató joga, hogy egyénileg keressen olyan megfelelő színvonalú helyet, ahol a szakmai gyakorlat teljesítésének lehetőségei, illetve feltételei adottak. Az egyéni gyakorlati hely ügyintézésének segítéséhez a Főiskola Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék - mint szaktanszék - a hallgató rendelkezésére bocsátja a gyakorlat szakmai követelményeiről szóló tájékoztatót tartalmazó szabályzatot, nyomtatványokat (Szakmai gyakorlat / Letölthető dokumentumok). Levelező és távoktatás tagozatokon a megfelelő munkatapasztalat beszámítható.

Kereskedelem és Marketing szak nappali, levelező és távoktatás tagozat 2011/2012. tanévben és később iratkozók számára

A szakmai gyakorlatok rendszere több gyakorlatot tartalmaz: vállalati, szakmai tevékenység részterületeire koncentráló és összefüggő, komplex szakmai gyakorlat.

VÁLLALATI GYAKORLATOK

1. és 2. évfolyam
Kereskedelmi tevékenység vállalati gyakorlata (2 hét, 2-3. szemeszter között) és Marketing tevékenység vállalati gyakorlata (2 hét, 4-5. szemeszter között)

FÉLÉVES, ÖSSZEFÜGGŐ, KOMPLEX SZAKMAI GYAKORLAT


Kereskedelem és Marketing szak nappali tagozat 2011/2012. tanév előtt iratkozott hallgatók számára

Levelező és Távoktatás tagozat 2011/2012. tanév előtt iratkozott hallgatók számára

Féléves szakmai gyakorlat:Szakmai gyakorlat - tájékoztató - Felsőoktatási szakképzések

Felsőfokú szakképzés tagozaton

A Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék, mint szaktanszék gondozásába az alábbi felsőfokú szakképzési szakok tartoznak:

  • Kereskedelmi szakmenedzser
  • Reklámszervező szakmenedzser

A szakmai gyakorlati oktatás során a cég/munkahely vezető beosztású munkatársa, mint gyakorlatvezető irányításával kell kifejleszteni mindazon képességeket, amelyekkel a hallgató piacelemzéseket végez, meghatározza a saját és versenytársai piaci helyzetét, részt vesz a vállalkozás, működtetésében, kapcsolatot tart az ügyfelekkel, előkészíti és lebonyolítja a bel- és külkereskedelmi szerződéseket és a szerződéseknek megfelelően ellátja az esetleges fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai feladatokat is.

Ezen célok elérése érdekében a hallgatók a III. szemeszter előtt 7 hetes (270 óra) szakmai gyakorlaton vesznek részt.

A gyakorlati hely ügyintézésének segítéséhez a Főiskola Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszéke - mint szaktanszék - a hallgató rendelkezésére bocsátja a gyakorlat szakmai követelményeiről szóló tájékoztatót tartalmazó szabályzatot, nyomtatványokat Felsőfokú szakképzés tagozat (FSZ)


Nyomtatványok 

Szakmai Gyakorlat

Partnereink