Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Ízelítő

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből (2012-2015)

ÍzelítőA kiadványunk alapötlete 2008-ban születetett, amikor is munkatársunk Czakóné Gacov Katalin szakdolgozata kapcsán elkészítette az első webes formátumú összeállítást „Virtuális kiállítás” címmel. 2012-ben ugyanezen a címen jelent meg a „Virtuális kiállítás” elektronikus formátumú változata Hernyák Gábor szerkesztésében. Később rendszeressé, negyedéves periodicitással, tematikus tartalommal megjelenő lappá alakítottuk át és adtuk közre „Ízelítő” címmel, Darida Andrea közreműködésével.

Ez az állományrész nemcsak szakácskönyveket, recepteket tartalmazó dokumentumokból áll, gasztrotörténet, étkezési- és italkultúra, terítési, étlapkészítési témák, háztartási praktikák mind-mind megtalálhatóak benne. A magyar nyelvű művek sorát néhány idegen nyelvű munka is színesíti. Ezeket az ajánlókat az aktuális szezonok köré csoportosítva adtuk közre. Szakácskönyv különgyűjteményünk szinte teljes egészében feldolgozásra, ajánlásra került. Több mint 1000 kötetből válogattunk és adtunk negyedévenként „Ízelítő"-t. A kiadvány 2015. márciusában elérkezett az utolsó lapszámhoz.

Nem búcsúzik azonban a kiadványt készítő stáb, hiszen „Ráhangoló” címmel a következő negyedévben a könyvtár elektronikus dokumentumait felölelő különgyűjtemény kerül bemutatásra, érintve minden tudományterületet és témakört.

Reményeink szerint ugyanolyan érdeklődésre számot tartó és ugyanolyan ízléses lapszámot tudunk biztosítani, mint ezt korábban tettük. A „Ráhangoló” ugyanúgy a honlapunkon lesz olvasható.

A kiadványokat szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor informatikus

Válogatta és az annotációkat készítette: Darida Andrea tájékoztató könyvtáros

Lektorálta és az Előszót írta: Kincses Julianna központvezető

Alapötlet (Virtuális kiállítás): Gacov Katalin tájékoztató könyvtáros.


2014. - III. évfolyam

Ízelítő 2014. tél

Ízelítő 2014. tél

2014. 4. szám - 2014. tél- Befejező szám (2015. 03. 17.)

Ajánló a tartalomból 

Könyvtári étlap

  • Sós és édes vendégváró falatok
  • Leves, mely egytálételként is megállja a helyét
  • Főétel nem csak „férfiembernek”
  • Édességek a „keserű” hétköznapokra
  • Meleg vacsora nem csak hideg napokra
  • Itallap a „kesergőknek”
Ízelítő 2014. ősz

2014. 3. szám - 2014. ősz (2014. 09. 16.)

Ajánló a tartalomból 

  • Gasztronómiai iránytűvel Magyarországon
  • Tájak, ételek
  • Velünk élő nemzetek és etnikai kisebbségek ételei
Ízelítő 2014. nyár

2014. 2. szám - 2014. nyár (2014. 05. 27.)

Ajánló a tartalomból 

  • Terítéken a történelem
  • Szerelem a szakácsművészetben
  • Magyarok asztalánál
Ízelítő 2014. tavasz

2014. 1. szám - 2014. tavasz (2014. 02. 11.)

Ajánló a tartalomból 

Irodalmi „csemegék"

  • A kávé
  • A tea
  • Teasütemény, aprósütemény

2013. - II. évfolyam

2013. 4. szám - 2013. tél (2013. 11. 13.)

Ajánló a tartalomból 

Gasztromozi - Ízek, filmek, receptek

  • Soul Kitchen
  • L’ecsó
  • Ízek, imák, szerelmek
  • Mediterrán finomságok
  • Ízlések és pofonok
  • Csokoládé

Gasztrokultúra magyar szemmel

  • De kik azok a Lumnitzer nővérek?
  • GUNDEL

2013. 3. szám - 2013. ősz (2013. 08. 26.)

Ajánló a tartalomból - Sztárkonyha

    • Stahl Judit
    • Kovács Lázár
    • Horváth Ilona

2013. 2. szám - 2013. nyár (2013. 05. 07.)

Ajánló a tartalomból - Nemzetek Konyhái

    • Nemzetközi áttekintés
    • Ázsia
    • Európa
    • Magyarország

2013. 1. szám - 2013. tavasz (2013. 02. 25.)

Ajánló a tartalomból - Egészségünk védelmében

  • Egészségünk védelmében
    • Húsvéti ünnepkör
      • Keresztény böjt
      • Böjt az egészségért

2012. - I. évfolyam

2012. 3. szám - 2012. tél (2012. 11. 15.)

Ajánló a tartalomból - Mindszent, Szent András és Karácsony hava

  • Mindszent hava – Október
  • Szent András hava – november.
  • Karácsony hava - december
    • Isteni lakomák
    • Mennyei édességek
    • A tálalás művészete

2012. 2. szám - 2012. ősz  (2012. 08. 10.)

Ajánló a tartalomból - Szent Jakab, Kisasszony és Szent Mihály hava

  • Szent Jakab, Kisasszony és Szent Mihály hava
  • Terítéken a gomba
  • Főzelékfaló
  • A bor- és sajtkultúra harmóniája
  • „Finomságok fogságában”

2012. 1. szám - 2012. nyár  (2012. 05. 21.)

Ajánló a tartalomból - Töltsük a nyarat az egészségtudatosság jegyében

  • Töltsük a nyarat az egészségtudatosság jegyében
  • Vendégváró grill party és „bográcsolás” a szabadban
  • „Csalafinta” saláták
  • Jeges desszertcsodák
  • Hűsítő italok
  • A nyári befőzés „titkai”

Virtuális Kiállítás - elektronikus változat
Elektronikus kiadvány (2012. 05. 08.)
A webes formátum alapján szerkesztette: Hernyák Gábor informatikus

2008.

Virtuális Kiállítás
Webes formátum (2008. 04. 25)
Készítette: Gacov Katalin, tájékoztató könyvtáros

Partnereink